Over het Depressiegala

Op ‘de somberste dag van het jaar’ organiseert de Mental Health Foundation opnieuw het Depressiegala. Op maandag 16 januari (Blue Monday) treden cabaretiers, schrijvers en ervaringsdeskundigen op in Theater Amsterdam om aandacht te vragen voor depressie. Doel van de avond? Vertellen over een depressie moet net zo normaal worden als praten over lichamelijke klachten.

‘Van tevoren werd er wat lacherig over gedaan. Gala voor depressie? Veel plezier… Maar tjee, wat is ons veel duidelijk geworden tijdens deze bijzondere avond.’

‘Fantastisch als mensen zo kwetsbaar durven zijn en met een lach en een traan helpen een bewustwordingsproces in gang te zetten.’

‘Zo’n avond zou verplichte kost moeten zijn voor psychotherapeuten, psychologen en maatschappelijk werkers.’

Kwetsbaar én sterk

Galajurken kunnen in de kast blijven en nee, het wordt ook geen feest voor zielige mensen. Wat is het Depressiegala dan wel? Psychiater Bram Bakker, voorzitter van de Mental Health Foundation: ‘Het is een feestelijke bijeenkomst voor iedereen die meer wil weten over depressie. Om niet alleen de kwetsbaarheid maar juist ook de kracht van mensen met een depressie te laten zien.’

In samenwerking met de Mental Health Foundation is het ministerie van Volksgezondheid in september een meerjarige publiekscampagne gestart over depressie bij jongeren en jonge vrouwen. Vooral zij hebben last van depressieve klachten die niet altijd meteen worden herkend, terwijl het juist belangrijk is om er in een vroeg stadium bij te zijn.

Depressie onder jongeren

Depressie onder jongeren is daarmee ook het thema van het Depressiegala 2017. De 18-jarige zangeres Laura van Kaam (winnares van The Voice Kids) heeft al beloofd te komen zingen. Ze kampt zelf met een ernstige depressie en wil graag haar verhaal ‘via muzikale weg’ vertellen.

Hoewel depressie een serieus onderwerp is, wordt het ook een vrolijke avond met optredens van onder meer Mike Boddé, Anita Witzier en Marjolijn van Kooten (zie artiesten). Het gala wordt geopend door minister Schippers van Volksgezondheid.

Tickets kosten 50 euro (exclusief boekingskosten). Bij een donatie van 100 euro (of meer) krijgt u een kaartje voor het Depressiegala gratis én steunt u de activiteiten van de Mental Health Foundation. U kunt aanschuiven bij het VIP Diner!

Over de Mental Health Foundation

De Mental Health Foundation is in 2016 opgericht door ambitieuze deskundigen om psychische ziektes bespreekbaar te maken en te zorgen dat de eerste signalen meteen worden herkend. Om zo te voorkomen dat mensen vastlopen in de maatschappij. Dit jaar staat depressie, de 3e grootste ziekte in Nederland, centraal.

Voorzitter Bakker: ‘Zoals KWF kankerbestrijding op de kaart heeft gezet, zo willen wij psychische ziektes bespreekbaar en behandelbaar maken. Denk bijvoorbeeld aan collecteren. In Nederland wordt voor allerlei soorten lichamelijke ziektes geld opgehaald maar voor psychische ziektes zijn er nog te weinig initiatieven. Terwijl dat ook hard nodig is.

Het eerste Depressiegala, in januari 2016, was met een volle zaal en uitgebreide media-aandacht een succes. ‘Dat is belangrijk geweest om gesprekken op gang te krijgen’, zegt Bakker, ‘maar het is natuurlijk nog niet genoeg. Daarom komt er nu opnieuw een Depressiegala.’

Meer over de Mental Health Foundation